ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΤΗΣ Γ.Γ.Α.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ COVID 19

ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΜΕΧΡΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΚΑΙ ΩΡΑ 06.00

Προς

Όλα τα σωματεία της δύναμής μας

Συνημμένα σας αποστέλλουμε διευκρινιστικές οδηγίες για την άθληση υπό το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid 19, όπως εκδόθηκαν από τη Γ.Γ.Α., την 13Η Σεπτεμβρίου 2021, με βάση την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 12-09-2021, με τίτλο «‘Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού covid 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 13-09-2021 μέχρι 20-09-2021» (ΦΕΚ 4206 Β).

Σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και συστήνεται η χρήση της σε ανοικτούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας οι αθλητές κατά τη διάρκεια της άσκησης.

– Τα PCR test για αγώνες ισχύουν για έως και 72 ώρες, κατόπιν προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid 19 να επαναληφθεί.

– Τα rapid tests για αγώνες ισχύουν για έως και 48 ώρες, κατόπιν προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid 19 να επαναληφθεί.

– Τα self tests για αγώνες ισχύουν για έως 24 ώρες. Κατόπιν για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει ν διαδικασία ελέγχου covid 19 να επαναληφθεί. Θετικό αποτέλεσμα στο self test θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από αντίστοιχο εργαστηριακό τεστ και έως ότου γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου ο αθλητής δεν συμμετέχει σε αγώνες ή προπονήσεις.

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από τον υφιστάμενο προληπτικό έλεγχο με τεστ αντιγόνου για covid 19 (PCR, rapid, self test), για αγώνες ή προπονήσεις οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ.

Οι σύλλογοι των οποίων οι αθλητές υπόκεινται σε έλεγχο covid 19 συστήνεται να διατηρούν στο αρχείο τους τις βεβαιώσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων για τα τεστ αντιγόνου για covid 19 που έχουν διενεργηθεί, για τουλάχιστον 4 μήνες, καθώς ενδέχεται να ζητηθεί η προσκόμισή τους στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση κρούσματος τα σωματεία θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να ενημερώνουν την αθλητική εγκατάσταση και τη Γ.Γ.Α. στη διεύθυνση: [email protected].

3. Η μέγιστη χωρητικότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων:

Γήπεδα 11Χ11: 60 άτομα κατ΄ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας).

Γήπεδο 7Χ7: 36 άτομα κατ΄ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας).

Γήπεδο 5Χ5: 24 άτομα κατ΄ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας).

4. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΘΕΑΤΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες, σε ανοικτές εγκαταστάσεις, ΧΩΡΙΣ ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, με πληρότητα έως 60% της χωρητικότητας και όχι πάνω από 10.000 θεατές. ΤΟ ΩΣ ΑΝΩ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ και ως 5% ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟΥ ΘΕΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΕΩΣ 17 ΕΤΩΝ.

Οι ανήλικοι 13 έως 17 ετών προσκομίζουν PCR test 72 ωρών ή Rapid test 48 ωρών.

Οι ανήλικοι έως και 12 ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό self test που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.

5. Πρόγραμμα ελέγχου ποδοσφαιριστών/τριών για covid-19:

(το ποδόσφαιρο είναι μεσαίας επικινδυνότητας άθλημα)

ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ:

– Αθλητές έως 11 ετών: δύο (1) self test ανά εβδομάδα, όπου τουλάχιστον το ένα παρουσία του υπεύθυνου covid ή του προπονητή της ομάδας.

– Αθλητές 12 έως 15 ετών: δύο (1) self test ανά εβδομάδα, όπου τουλάχιστον το ένα παρουσία του υπεύθυνου covid ή του προπονητή της ομάδας.

– Αθλητές 16 ετών και άνω: δύο (2) rapid test την εβδομάδα.

* ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ.

ΑΓΩΝΕΣ:

– Αθλητές ως 15 ετών: PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών ή self test παρουσία του υπεύθυνου covid της ομάδας την ημέρα του αγώνα.

– Αθλητές 16 ετών και άνω: PCR test 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.

Τα PCR test για αγώνες ισχύουν για έως και 72 ώρες, κατόπιν προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid 19 να επαναληφθεί.

Τα rapid tests για αγώνες ισχύουν για έως και 48 ώρες, κατόπιν προκειμένου για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει η διαδικασία ελέγχου covid 19 να επαναληφθεί.

– Τα self tests για αγώνες ισχύουν για έως 24 ώρες. Κατόπιν για συμμετοχή σε αγώνα θα πρέπει ν διαδικασία ελέγχου covid 19 να επαναληφθεί

Στις περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί rapid test (π.χ. λόγω επαφής με κρούσμα στο σχολείο), αυτό αντικαθιστά το προγραμματισμένο self test της ομάδας.

* ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ.

6. Τα σωματεία θα πρέπει:

α. να ορίζουν ένα υπεύθυνο covid-19 και να τον γνωστοποιήσουν στην αντίστοιχη ομοσπονδία, με τα στοιχεία επικοινωνίας του.

β. να προσκομίζουν την κατάσταση των αθλητών τους στην αθλητική εγκατάσταση με τα ωράρια προπόνησης.

γ. να προσκομίζουν μία φορά την εβδομάδα στην αθλητική εγκατάσταση τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 για τους αθλητές που συμμετέχουν στις προπονήσεις.

δ. να αποστέλλουν στην αντίστοιχη Ομοσπονδία σε εβδομαδιαία βάση, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των τεστ covid-19 των αγωνιστικών τους τμημάτων με τη μορφή:

Ημερομηνία:

Όνομα σωματείου:

Υπεύθυνος covid:

Άθλημα:

Κατηγορίες:

Αριθμός rapid test/PCR τεστ εβδομάδας:

Αριθμός self test (αθλητές έως 17 ετών):

Αριθμός κρουσμάτων εβδομάδας:

ε. να διατηρούν στο αρχείο τους τις βεβαιώσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων για τα τεστ αντιγόνου που έχουν διενεργηθεί για τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες, καθώς ενδέχεται να ζητηθεί η προσκόμισή τους στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

7. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Επιτρέπεται η λειτουργία ακαδημιών για όλες τις ηλικίες παιδιών σε γκρουπ έως 10 παιδιών. Επιτρέπεται το ομαδικό παιχνίδι σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι οδηγίες λειτουργίας των ακαδημιών είναι αναρτημένες στη σελίδα: https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

8. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ CAMP

Επιτρέπεται η λειτουργία καλοκαιρινών αθλητικών camp. Οι οδηγίες λειτουργίας των αθλητικών camp είναι αναρτημένες στη σελίδα: https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

Σας παρακαλούμε να μελετήσετε προσεκτικά τα παρακάτω και να ΤΗΡΗΣΕΤΕ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ. Τονίζεται ότι από τον υφιστάμενο προληπτικό έλεγχο με τεστ αντιγόνου για covid-19 (PCR, rapid, selftest), για αγώνες ή προπονήσεις ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).